top of page
Search

Local artists #2 - Meet Nikolas Prokopiou aka Cgnik98

Με την τέχνη να είναι ένα από τους πιο υποτιμημένους κλάδους στην Κύπρο, στο Artinthetshirts, προσπαθούμε να δώσουμε μια πλατφόρμα σε τοπικούς καλλιτέχνες έτσι ώστε να αναγνωριστεί η δουλειά τους αλλά και το ταλέντο τους.

Ακολουθεί μια ηλεκτρονική συνέντευξη με τον Νικόλα Προκοπίου, έναν πολύ καλό φίλο της σελίδας και συχνό συνεργάτη. Ο Νικόλας είναι απόφοιτος από το University of the West of England με Bachelor στο Animation.

  • Γειά σου Νικόλα, ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη. Θα ήθελες να αρχίσουμε με λίγα λόγια για τον εαυτό σου;

Αρχικά ευχαριστώ για την πρόσκληση. Οι πρώτες μου αναμνήσεις ήταν στον καναπέ βλέποντας cartoons. Άρχισα και ζωγράφιζα διάφορους χαρακτήρες από τη τηλεόραση και την φαντασία μου. Ακόμα και στο σχολείο όταν ζωγράφιζα κατα τη διάρκεια του μαθήματος. Ήξερα από τότε ότι ήθελα να δουλέψω στον δημιουργικό τομέα. Μεγαλώνοντας συνέχισα να ζωγραφίζω και ανακάλυψα ότι μου έδινε ευχαρίστηση όταν δημιουργούσα κάτι από την φαντασία μου. Στο λύκειο όταν έπρεπε να διαλέξω μαθήματα, διάλεξα Τέχνη και Τεχνικό Αρχιτεκτονικό Σχέδιο. Μετά από λίγο καιρό αποφάσισα ότι ήθελα να ακολουθήσω την Αρχιτεκτονική σαν σπουδή. Προς το τέλος του λυκείου ξεκίνησα ένα course, το λεγόμενο “foundation”, για Art and Design όπου μάθαινα για διάφορα είδη τέχνης. Μια μορφη τεχνης που μου μου ειχε κεντρισει το ενδιαφερον κατα διαρκεια του course ηταν το animation. Θυμαμαι οτι μου αρεσε τοσο πολυ ωστε να με κανει να θελω να το σπουδάσω και να το καθιερώσω μελλοντικά ως επαγγελμα. Αφήνωντας πίσω τις αρχικες ιδεες μου για να σπουδασω αρχιτεκτονικη. The rest is history.


Nikola's collaboration with ArtInTheTshirts for the promotion of Van Gogh's "Skull of a Skeleton with Burning Cigarette" hoodie.

  • Σε τι θεματολογία επικεντρώνεσαι συνήθως στην τέχνη σου;

Γενικά προτιμώ να δημιουργώ αληθοφανή τέχνη για αρκετούς λόγους. Πρώτα απ όλα είναι πιο εντυπωσιακή η τέχνη όταν φαίνεται αληθινή, πάρα η “ψεύτικη” τέχνη που βλέπουμε στα κινούμενα σχέδια. Επίσης σαν καλλιτέχνης, αν θέλεις να φτιάξεις κάτι που φαίνεται αληθινό θα φέρει πιο πολλές δυσκολίες πάρα οτιδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Αυτό ισχύει επειδή βλέπουμε αληθινά πράγματα κάθε μέρα. Για παράδειγμα, αν φτιάξω ένα άνθρωπο με μωβ δέρμα και 4 μέτρα πόδια, όλοι θα δουν ότι είναι λάθος. Επειδή όλοι ξέρουμε πως μοιάζουν οι ανθρώποι. Το animation με τις δυσκολίες που έχει ώστε να δημιουργήσεις κάτι αρκετά ρεαλιστικό στο ανθρώπινο μάτι, μου δίνει την θέληση να τις ξεπερνάω και να γίνομαι καλύτερος σε κάθε project που κάνω ταυτόχρονα με βοηθάει στο να μεγαλώνω ως καλλιτέχνης σε καθημερινή βάση.Nikolas recent psychadelic artwork that originated from one of his dreams

  • Τι είχε παραπάνω επιρροή πάνω στην τέχνη σου;

Τα αγαπημένα μου είδη ταινιών και παιχνιδιών είναι τα action. Η τέχνη μου έχει επηρεαστεί αρκετά από αυτά. Ειδικά από ταινίες με δημιουργικούς χαρακτήρες όπως ο Hulk και ο Rocket από Avengers. Και οι αγαπημένες μου σειρές παιχνιδιών όπως το Assassin’s Creed και God of War.


  • Τι σε ωθεί προς την κατεύθυνση της τέχνης;

Είναι πολύ απλό. Η τέχνη είναι μορφή έκφρασης. Μορφή ομιλίας. Μορφή ψυχαγωγίας. Από πάντα ήθελα να ξεχωρίζω από το πλήθος. Να ακολουθώ μονο τα πιστεύω μου χωρίς τους κανόνες άλλων ανθρώπων. Η τέχνη με κάνει χαρούμενο.


  • Ποιοι καλλιτέχνες σε εμπνέουν ?


Γενικά δεν μου αρέσει να παρακολουθώ άλλους καλλιτέχνες επειδή είναι καλύτερο όταν δημιουργείς κάτι εντελώς καινούριο που δεν είδε κανείς ξανά Άλλα μπορώ να ονομάσω τρεις που θεωρώ πως είναι οι καλύτεροι.

  1. Ο Rafael Grassetti, Art Director στο Santa Monica Studio, αυτοί έφτιαξαν το αγαπημένο μου παιχνίδι (God of War). Ο Rafael είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους χαρακτήρες στο παιχνίδι μαζί με διάφορα άλλα. Raf Grassetti (@rafagrassetti)

  2. Ο Farzad Maleki, ένας καλλιτέχνης ο οποίος επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αληθοφανής χαρακτήρες. Φαίνονται τόσο αληθινοί που δεν είσαι σίγουρος αν είναι τέχνη ή φωτογραφία. farzad maleki (@farzadmalekiart)

  3. Ο Billelis, όχι η Billie Eilish, είναι ένας καλλιτέχνης που είναι εθισμένος στις σκοτεινές και μακάβριες εικόνες. Δούλεψε με διάφορες εταιρίες όπως Apple, Netflix, Blizzard, Bethesda, Nike και πολλές άλλες. Και αυτός φυσικά ασχολείται με αληθοφανή τέχνη με τη διάφορα ότι οι προηγούμενοι δύο καλλιτέχνες που ανέφερα δημιουργούν χαρακτήρες. Ο Bill δημιουργεί κομμάτια τέχνης που μπορούν να βρεθούν σε μουσείο. Billelis (@billelis)

Τι θα ήθελες να επιτεύξεις με την τέχνη σου? Ποιος είναι ο απώτερος σου σκοπός μέσα από την τέχνη σου ?

  • Αρχικά η τέχνη είναι το επάγγελμα μου, το οποίο πρωτίστως πρέπει να παρέχει μια οικονομική ευχέρεια. Τώρα πάμε στην πιο βαθιά απάντηση. Πολλοί που διαβάζουν δεν θα καταλάβουν τι θέλω να πω. Ο χρόνος μας σε αυτή τη ζωή είναι περιορισμένος. Κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας μας μπορούμε να πεθάνουμε ανάπαυσα στιγμή. Όταν εγώ πεθάνω, ο κόσμος θα συνεχιστεί (ελπίζουμε). Θα ήθελα να με θυμούνται στο μέλλον, είτε από τη τέχνη μου, είτε από κάτι άλλο που θα κάνω στο μέλλον. Πιστεύω μέσα από την τέχνη μου μπορώ να καταφέρω να δημιουργήσω μια μεγάλη κληρονομιά. Αν δείτε την διαχρονικότητα της τέχνης, υπάρχει μια μακρά ιστορία πέραν των 40,000 χρόνων όπου ακόμα βλέπουμε τις πρώτες ζωγραφιές σε σπήλαια. Μια μέρα θα έχω και εγώ όνομα όπως οι Da Vinci, Picasso, Michelangelo, Van Gogh. Είτε ο καλύτερος, ή τίποτα. Θα δείτε.
Ο Νικόλας είναι αυτοεργοδοτούμενος στην πλατφόρμα Fiver και προσφέρει διάφορες υπηρεσίες όπως 3d animation, Photoshop Services και άλλα διάφορα.


Βρείτε τα links του Νικόλα εδώ.247 views0 comments
bottom of page